Oldalak

2015. augusztus 17., hétfő

Szereplőjellemzés röviden

Kedves Olvasók!
Ebben a bejegyzésben szeretném a szereplőket röviden jellemezni.
Júlia Capulet, a kamaszhősnő: Ő még a tizennégyet sem töltötte be, fiatal és álmodozó. Nem egy előre elrendezett házasságra vágyik, hanem az igaz szerelemre. Kezdetben még gyermek, ám a történet végére felnő döntéseihez, és vállalja tettei következményeit. Hajlandó ellent mondani a szüleinek, kezébe veszi élete irányítását. Az sem érdekli, hogy szerelme egy Montague, Rómeóval képesek leküzdeni minden akadályt, szembe szállnak minden hagyománnyal, egymásnak élnek. A közönség számára a két főhős kapcsolatát még szimpatikusabbá teszi az, hogy hamar házasságot kötnek s biztosak az érzéseikben. 

Rómeó Montague, a kamaszhős: Az ő életkorát pontosan nem tudjuk, de olyan tizenhét - tizennyolc éves körüli fiatal fiú, aki kezdetben szerelmi csalódásban szenved, mert egy Róza nevű lány nem viszonozza érzelmeit. Ám a bál után megismeri Júlia személyében az első igaz szerelmet. Rómeó egy átlagos ember, főhőssé a Capulet - lánnyal átélt csoda teszi. Impulzív és érzékeny. Nem ő maga tragikus alkat, hanem a helyzetek, amiken keresztül kellett mennie. Gyorsan hozza meg döntéseit, ám kamaszfiúként hamar meg kell tapasztalnia a felelősséget. 

Mercutio, a tréfamester:  A műben ő a legviccesebb karakter. Szellemes és nyughatatlan, Rómeó és Benvolio a legjobb barátai. Számára a barátság nagyon sokat jelent, Rómeó helyett ő hal meg a párbaj során. Ezzel elindítja a tragédiához vezető folyamatot és véletlenek lavináját. Halála a mű fordulópontja. 

Tybalt, a bajkeverő: A két család közötti gyűlölet már kezd feledésbe merülni, egyedül ő akarja tovább vinni, éltetni ezt az alattomos érzést. Amikor a bálon meglátja Rómeót, rögtön szól a nagybátyjának, hogy itt az ellenség, ám a ház ura leinti őt, hogy hagyja őket. A kezdetektől fogva Mercutio és Benvolio ellenfele, fontos számára a Capuletek becsülete. Amikor megtudja, hogy Rómeó és Júlia együtt vannak, bosszút akar állni a Montague - fiún. 

Benvolio, a jófiú: Rómeó és Mercutio a legjobb barátai. A műben ő tölti be a hű barát és a megbízható ember személyét. Becsületes, az igazat mondja mindig, jó szándékú. 

Paris, a férjjelölt: Ő egy gazdag gróf, a herceg rokona. Lord Capulet és felesége őt szemelték ki lányuk párjául, már a mű elején a frigyről tárgyalnak. Meghívják a bálra, ahol Júlia táncol vele. Sokak szerint nagyon helyes és erős, vonzó ember, nagyszerű fogás egy fiatal lány számára. Hiába szeret bele Júliába, leánykérése a halálba viszi kiszemeltjét és Rómeót is. Paris is egyfajta "áldozat", hiszen a történet végén párbajozik a Montague - fiúval, és ő kerül ki vesztesként az összecsapásból.

Dajka, a szerelmi közbenjáró: Ő nevelte fel Júliát, bizalmasok. A fiatal lány mindenről beszámol neki Rómeóval kapcsolatosan, a dajka lesz a "kerítőnő és segítő". Segít összeesketni a fiatalokat, először támogatja őket. Ám amikor Rómeó megöli Tybaltot, hatalmasat csalódik a férfiban, próbálja rávenni Júliát arra, hogy felejtse el ezt a kapcsolatát, s kezdjen új életet Parisszal. Júlia árulónak tartja őt, a méregről már nem számol be neki.  

Lőrinc barát, a tudós lelkiatya: Ő az erkölcsi elvek alapján él, nem igazán tartozik sem a Montague - khoz, sem a Capuletekhez, ahogy a dadus sem. Rómeót és Júliát ő adja össze, bízva abban, hogy ez a frigy békülést hoz a gyűlölködő családokra. Amikor a fiatal Capulet - lányt Parishoz akarják kényszeríteni, Júlia hozzá fordul segítségért. Egy fiolát készít neki, mely negyvenkét órára tetszhalottá teszi. Lőrinc barát hiába küld levelet Rómeónak a trükkről, a fiú nem kapja meg, hanem még idő előtt megöli magát bánatában. Az atya ekkor ér oda, Júlia éppen ébredezik, de a lányt nem tudja meggyőzni, hogy meneküljenek el ketten a kriptából. Júlia ott marad, s ő is véget vet életének. A tragédia után vallomást tesz a hercegnek.

Escalus, a herceg:  Ő Verona hercege, próbálja kibékíteni a két családot, de nem tud ellenük mit tenni. Hiába van hatalma, tehetetlen, a várost a gyűlölet övezi. 

Lord Capulet és Lady Capulet: Lányuknak a legjobbat akarják, ezért fiatalon szeretnék férjhez adni Paris grófhoz, aki elég gazdag, hogy rendezze adósságaikat. Lady Capulet szinte egy közömbös idegen Júlia számára, távolról irányítják a leány életét. Ám amikor ellenszegül az akaratuknak, Lord Capulet szigorúvá és fenyegetőző szülővé válik, ráijeszt Júliára. Azt mondja, vagy engedelmeskedik, vagy mehet az utcára. A mű végére pedig gyászolják meghalt gyermeküket, és felemészti őket a bűntudat. 

Lord Montague és Lady Montague: Nem sok szerepet kapnak a könyvben, Lord Montague egy vénember, felesége pedig belehal fia elvesztésébe. 

Lehet, hogy nem mindenhol a legpontosabban van megfogalmazva a szöveg, saját szavaimmal írtam le. Remélem, érthető lett. :)
Forrás: http://erettsegi.com


18 megjegyzés: